Previziuni in domeniul imobiliarelor pe anul 2019Va ganditi de ceva vreme sa va luati o casa, dar situatia pe piata imobiliarelor nu va inspira incredere? Poate anul 2019 va fi anul in care, in sfarsit, va faceti curaj si va luati o casa numai a dumneavoastra, in care sa va doriti sa va intoarceti dupa o zi de munca lunga. Iata cateva previziuni imobiliare 2019. Factorii care vor influenta piata imobiliara in 2019

Preturile care vor stagna

Tinand cont de felul in care s-a comportat piata imobiliarelor in 2018, se preconizeaza ca si in 2019 preturile se vor mentine la aceleasi valori in medie, cu posibile cresteri usoare in cazul anumite regiuni, mai ales in cele cu potential de dezvoltare. Dar acest lucru e valabil doar pentru anul care urmeaza.

Evolutia ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate)

Probabil ati mai auzit la stiri ca a crescut ROBOR-ul. Iar daca aveti deja credit la banca, cu siguranta stiti despre ce este vorba. Cu toate acestea, dobanda de referinta nu a avut doar un parcurs ascendent in ultima perioada. Acest indice a inregistrat scaderi luna trecuta, astfel ca ROBOR, dupa trei luni, era 3,09% la finalul lui noiembrie (la inceputul perioadei de trei luni era 3,31%).

Cererea de locuinte

Numarul crescut de cereri pe acest an pentru autorizatii de constructie la nivel national este un indicator bun al faptului ca exista cerere de locuinte. In primele sapte luni ale acestui an au fost eliberate 24 950 de autorizatii pentru cladiri in scop rezidential. Aceasta cifra reprezinta o crestere cu 7,6% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor oficiale furnizate de Institutul National de Statistica (INS).

La nivelul principalelor centre regionale ale tarii, interesul pentru achizitii in domeniul imobiliar s-a pastrat aproximativ la acelasi nivel de anul trecut. Daca vorbim de procente, interesul pentru achizitia de proprietati rezidentiale a crescut cu 29%.

Evolutia preturilor

In al treilea trimestru al anului 2018, media preturilor la capitolul apartamente a crescut in toate cele sase mari orase care au fost monitorizate de imobiliare.ro. Totusi, variatiile de pret au fost mult mai mici in comparatie cu anii precedenti.

Desi veti fi observat cresterea preturilor locuintelor in ultimii ani, cheltuielile care au legatura cu locuintele sunt printre cele mai mici la nivelul Uniunii Europene. Potrivit Eurostat, singurele tari ai caror locuitori platesc mai putin decat romanii sunt Bulgaria (69% sub media UE) si Polonia (63% sub media UE). La celalat pol se afla Luxemburg (63% peste media UE), Marea Britanie (59% peste media UE) si Danemarca (53% peste media UE).

S-a observat ca potentialii clienti au devenit mai selectivi si pretentiosi cand vine vorba de achizitia unei locuinte, acestia tinand cont de mai multi factori, ca localizare, seriozitatea dezvoltatorului, naveta serviciu-acasa si viceversa, executia lucrarilor.

Indiferent de ce planuri (imobiliare sau nu) aveti pentru urmatorul an, nu uitati sa apelati la Proiect Arges pentru orice fel de proiect ati avea.

Sursa stire.